ההנחיות החדשות להדברה במוסדות חינוך לילדים
לפני ביצוע פעולות הדברה בגני ילדים ובתי ספר ישנם כללי ברזל שחייבים לדעת
השלבים הראשונים שהמדביר יבצע: אבחון – תחקור – מניעה – טיפול
*שימו לב: החוק החדש קובע שהדברה במוסדות חינוך יבצע מדביר שהוטלה עליו סמכות על כך ורישיונו בהתאם לחוק שמוטל עליו (לדוגמא: רישיון מדביר דירות לא יבצע הדברות במוסד חינוכי)
ניתן להכנס לאתר המשרד להגנת הסביבה ולוודא על סוג הרישיון של אותו מדביר.
- ניטור – המדביר יבחן אם ניתן בנסיבות העניין לבצע פעולות מניעה לשם מניעת המפגע או המטרד או סילוקו כשלב הכרחי הנועד לוודא את קיומם של מזיקים במקום, זיהוי של סוג המזיק ורמת נגיעותו.
בחינה מקדימה הוא שלב הכרחי מאחר שכל המטרה היא לפתור את הבעיה ללא צורך בחומרי הדברה עד כמה שניתן .רק במידה ונשללו אפשרויות אלו, ימשיך המדביר לביצוע ההדברה. תחקור- המדביר יתחקר את צוות המוסד החינוכי בהתאם לתלונתם
כגון האם כל ילדי הגן נעקצים או יחיד? היכן הם נעקצים? האם מסתובבים בחצר הגן חתולים או האם היתה המלטה? האם הבחינו בגללים? האם זיהו פעילות נמלי אש קטנות? האם יש יונים מקננות? האם בשטח המוסד יש מים עומדים צמיגים וכו'?תשאול המדביר ושליחת תמונת המזיק עוד משיחת הטלפון תסייע לו בשלב תהליך הזיהוי.
- מניעה- סילוק פסולת , יבוש מקורות מים עומדים,כיסוח עשבייה, גיזום, גירוף,איטום, ריקון פחי זבל בתדירות גבוהה
- תכנית הדברה – לפני ביצוע ההדברה תורכב תכנית הדברה, אשר תקבע מהם המקומות בשטח מוסד החינוך הדורשים שימוש בחומרי הדברה. בכל מקרה, לא ייעשה שימוש בחומרי הדברה במקומות אליהם יש לילדים גישה. עוד תקבע התכנית את התכשיר המתאים להדברה, בהתאם לסוג המזיק הספציפי ולהיקף הנגיעות. התכנית תיקח בחשבון גורמים כמו קרבה של מקורות מזון לאזור ההדברה, למניעה של הרעלת מזון, חשיפה של ילדים ובעלי חיים רגישים לחומרי ההדברה ועוד.
סניטציה
לפני כל ביצוע של פעולת הדברה, יבוצעו פעולות ניקיון וסדר בתוך המבנה ומחוצה לו. לא יבוצע ריסוס של חפצים ומשחקים, כגון אופניים, ספרים, עגלות ועוד.
פיתיונות לפני ריסוס
במידת האפשר, תבוצע הדברה בצורת שימוש בפיתיונות, כמו ג'לים לתיקנים או נמלים בתוך המבנה, תיבות האכלה למכרסמים, גרגירים לנמלים מחוץ המבנה ועוד. רק כאשר לא ניתן לבצע הדברה באמצעות פיתיונות, תבוצע הדברה באמצעות ריסוס.
ריסוס בהתאם לתוצאות הניטור
במקרה של הדברה באמצעות ריסוס, הוא יבוצע רק במוקדי הנגיעות שאותרו בניטור המוקדם ולפי שיקול הדעת המקצועי של המדביר. לא יבוצע ריסוס כולל בשטח, אלא אם כן נמצא לכך הכרח בניטור המוקדם. בנוסף, ההדברה תבוצע תוך שאיפה לצמצום השטחים המרוססים בחומרי הדברה.
מועד ההדברה
ריסוס של חומרי הדברה לא יבוצע בזמן שהילדים נוכחים במוסד החינוכי, אלא בסופי שבוע או בימי חופשה בלבד. במקרה של הדברה באמצעות פיתיונות, אין מניעה מביצוע ההדברה באמצע השבוע ובשעות הפעילות של הגן, במידה והפעולה מתבצעת בהתאם להנחיות המופיעות על תווית מוצר ההדברה.
במקרים חריגים בהם אין ברירה מביצוע הדברה באמצעות ריסוס באמצע השבוע, מנהל המוסד החינוכי יגדיר את זמן כניסת תלמידים למוסד בהתאם להנחיות המקצועיות של המדביר ולהנחיות הרשומות על גבי תווית תכשיר ההדברה תחת הכותרת "זמן כניסה מחדש".
תכשירים מאושרים
תכשירים מאושרים – הדברה תברואית תבוצע אך ורק באמצעות תכשירים רשומים המאושרים על ידי המשרד להגנת הסביבה.
הדברה של נגעים בצמחיה
תבוצע אך ורק באמצעות תכשירים רשומים המאושרים על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר. רצוי להשתמש ככל האפשר בתכשירים מוכנים לשימוש, אשר לא דורשים מיהול.
אין להשתמש בקוטלי עשבים להדברת עשבייה
טיפול בעשבייה יבוצע באמצעים מכאניים בלבד, כמו עקירה, כיסוח ועוד.
הדברת מכרסמים באמצעות פיתיונות רעילים
תבוצע בשטח המוסד החינוכי בתכשירים תברואיים בלבד. תכשירים אלו ייושמו בתיבות האכלה בלבד, תוך מיפוי מיקום התיבות.
לא תבוצע הדברה של החומרים הפעילים הבאים:
בשטח המוסד החינוכי: זרחנים אורגנים, קרבמטים. לא ייעשה שימוש בחומרים פעילים אלו – לא בריסוס ולא בכל שיטת יישום אחרת.
יישום חומרים הדברה
יבוצע באישור הגורם אחראי ברשות המקומית בלבד ובתיאום עם מנהל המוסד החינוכי. מומלץ לצרף העתק של התווית לטופס אישור ביצוע עבודת ההדברה.
המדביר יכוון את עיקר פעולות ההדברה כנגד מקור המפגע
כך, לדוגמא, להדברה של תיקן אמריקאי יש לבדוק ראשית את מערכת הביוב ובמידת הצורך, להדביר את התיקנים המתרבים בה; להדברה של נמלים יתמקד המדביר בפגיעה בקיני הנמלים, בין אם באמצעות פיתיונות או ריסוס ישיר לתוך הקן; להדברה של מכרסמים יתמקד המדביר בקשר בין המבנה למזיק ויכלול מניעה של מקורות מים, מזון ומחסה מהמזיק.
תסמינים רפואיים
בכל מקרה של הופעת תסמינים רפואיים או חשד לתסמינים אלו בעקבות ההדברה בקרב אנשים הנמצאים בשטח המוסד החינוכי, כולל בחילות, סחרחורות, כאבי ראש, חולשה ועוד, יש לפנות מיד לטיפול רפואי. בנוסף, יש לפנות מיד לרשות הארצית לכבאות והצלה, לעדכן את מוקד הסביבה במשרד להגנת הסביבה בטלפון 6911* ואת המרכז הארצי למידע בהרעלות בבית החולים רמב"ם בטלפון 047771900.