על מנת למגר את תופעת המכרסמים יש לדאוג לפינוי שאריות מזון ולאטום פתחי גישה אפשריים עד בוא המדביר. המדביר המוסמך יבחר בשיטה הרצויה, הנחת מלכודות במקומות מסתור וסביבת המכרסם, כך נלכוד אותו חי או מת, שיטת הפיתיון המורעל מתבצעת ע”י פיזור רעלים מתאימים בתוך תחנות האכלה אליהם נכנסים המכרסמים כדי לאכול.
עדי הדברות
אמאל’ה!!! חולדה!!!
איך נדע שחדר מכרסם למבנה?
- ריח אופייני מבחיל של שתן וצואה
- סימני כרסום וסימני עקבות
- גללים בפינות נסתרים
- מחילות או קינים
- רעשים וצפצופים בלילה בדר”כ
- אי שקט של חיות הבית, בדר”כ בעלי חיים מרגישים בנוכחות אורח לא צפוי
בדיקה ביתית
הניחו עגבניה באזור המטבח על הרצפה בלילה לפני שאתם הולכים לישון.
קמתם בבוקר וראיתם שהעגבניה לא במקומה או נאכלה? מכרסם חדר אליכם הביתה!
אפשר לעשות זאת גם עם קמח או טלק. פזרו בפינות ובידקו אם יש עקבות.
למה חשובה פעולת ההדברה?
- המכרסם עלול לשאת על פרוותו פרעושים וחיידקים ולהעביר אלינו מחלות שונות כמו מחלת הטיפוס המועברת ע”י הפרשת הפרעוש המועברת אלינו ע”י נשימת הגלל המזערי, וע”י עקיצת הפרעוש שיכול להעביר אלינו את מחלות הדבר עצם המצאתו בקרבתנו.
- מצאותו של מכרסם אחד יכול להעיד על המצאותם של משפחה שלמה שמסתתרת בקרבת מקום על כן עלינו לדאוג לחיסולם המהיר בקרבתנו.
- המכרסם מחפש אחר מזונינו וגורם לנזק כבד במצבורי המזון בחקלאות בסחורה ובתשתיות, הם מגיעים למסעדות, קניונים, בתי מלון ולבתינו הפרטיים. הם מחסלים ומכרסמים מכל הבא ליד.
הכרת המכרסמים בסביבת האדם
המכרסמים היא משפחה נרחבת אך בארץ קיימים 4 סוגי מטרד של מכרסמים:
- חולדת החוף
- חולדה מצויה
- עכבר הבית המצוי
- חולד( שמכנים אותו בטעות חפרפרת).
לנו יש את הידע הניסיון והכלים ע”מ להתמודד בהדברת מכרסם זה.
חולדת החוף: חולדת החוף מוכרת לנו גם בשם עכברוש
אורכה כ- 22 ס”מ עם זנב ארוך דו גווני וברגליה האחוריות קרומי עור. היא הגיעה לאזורינו מאזור מישור החוף דרך אניות, מקורה מאסיה והיא פלשה אלינו לתוך סביבתנו הבנויה.
הן פעילות בחשיכה אך ניתן להתקל בה גם ביום,הן ניזונות מכל הבא ליד.הן ממליטות 4-5 צאצאים בשנה.
מספר צאצאים בהמלטה 8-10. ניתן למצוא אותה בקרבת מים ,במערכות ביוב, בתוך בתים, במצבורי אשפה ובמחילות בקרקע. היא זקוקה לשתייה מרובה על מנת להתקיים, לכן יש לדאוג שלא יהיה להן בקרבתם מקורות מים. הן ערניות לגבי כל סכנה שעומדת להתרחש וידועות כחשדניות לסביבה חדשה, משום כך הן לא ימהרו להכנס מהר למלכודות.
חולדה שהורעלה מסוג מזון מסוים או שראתה חולדה אחרת מורעלת תפתח חרדת רעל ולא תאכל מהמזון ושאר הקבוצה לומדת ממה להזהר בעתיד.
חולדה מצויה: החולדה המצויה קצת יותר קטנה מחולדת החוף
אורכה כ- 17 ס”מ זנבה ארוך יותר ואין אצלה קרומי עור ברגליים מכנים אותה גם חולדת העליות שכן היא מצויה בעצים, בחורשות, ,בגגות, באזורי חקלאות כמו לול מחסנים ורפת.
החולדה המצויה גורמת לנזקים קשים לרכוש, בדר”כ לחוטי חשמל קרועים, נגיסות בעץ ונזק למטבחים ומחסני האוכל.היא ידועה בכושר טיפוס וריצה מעולים וחדירה לכל חור אפשרי. מספר המלטות בשנה 5-6. מספר צאצאים בהמלטה 4-8. חולדת החוף נחשבת כחזקה יותר מחולדת העליות לכן היא תדחק אותה בעודם חיים באותה טריטוריה.
עכבר הבית המצוי
העכבר המצוי צבעו אפור שחור חום, אורכו 65-105 מ”מ ואורך זנבו כאורך גופו וראשו יחדיו. עכבר הבית נפוץ בכל חלקי הארץ. הוא שוכן קרקע ומצוי במשק החקלאי, בשדות, בחצרות במבנים ובמחסנים. הם אוכלי כל אך מעדיפים מזון צמחי. בשעות היום רוב בני המשפחה מתחבאים במחילות ובסדקי סלעים. פעילותם בשעות החשיכה, הם בעלי יכולת טיפוס וריצה מעולים וידועים כמעבירי מחלות וטפילים שונים ובהחלט עדיף שלא יהיו בקרבתנו. מספר המלטות בשנה 7-11 מספר צאצאים בהמלטה 6-8
החולד
עונת הרבייה סוף ינואר עד סוף מרץ. תלוליות העפר שהוא מייצר מעל הקרקע משמשות לסילוק העפר.לאחר שנחשוף את פתח החולד ולאחר שנסלק את תלולית העפר החולד ימהר לצאת לכסות את הפתח.
החולד פוגע קשה בחקלאות ובגינות הירק, המזון המועדף עליו זה פקעות בצל, הוא מושך את מזונותיו בשלמות אל מתחת לאדמה. לכן רואים בו כמזיק ונוטים להרעיל אותו.